A raklapok múltja és jelene

Blog kategóriában

A szállítmányozás és raktározás alapvető eszközei a raklapok, melyek manapság már számtalan kivitelben kaphatóak. Annyit mindenki tud róluk, hogy egyszerű, horizontális állványokról van szó, melyek leggyakrabban fából készülnek. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincs különösebb jelentősége a raklap méretének vagy éppen színének, valójában minden részlet fontos a vásárlásnál. Országonként és alkalmazási területenként is eltérő követelmények merülhetnek fel, a raklapok beszerzése tehát nagy figyelmet érdemel. Ugyanez igaz a másik oldalról is; a raklap eladást a piaci igényekhez kell igazítani. Egy jó kereskedő tisztában van azzal, hogy milyen területen mire van szükség pontosan és naprakész a változásokkal kapcsolatban is, de nem volt ez mindig így.

Egy kis raklap történelem

Bizonyára mindenki hallott már az EUR raklapokról, hazánkban és a kontinens nagy részén ez a legelterjedtebb változat, ennélfogva a raklap eladás terén is ez a típus a leginkább meghatározó. Raklapot természetesen már ezek megjelenése előtt is használtak, de az EUR raklapok történetével kezdődött meg a ma ismert, egységes típusok gyártása. Történetük egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, ekkor mutatkozott először igény egy szabványosított típusra, ami zökkenőmentessé teszi a szállítást. Az Európai Vasutak Szövetségének megbízásából született meg az egységes típus, melynek méreteit a vagonokhoz szabták. Az ötlet bevált, aminek az lett a következménye, hogy rövid időn belül az európai ipari nagyvállalatok többsége bevezette az EUR raklapok használatát. A megnövekedett igény azonban teret engedett a hamisítványok megjelenésének, melyek csökkent minősége nem tudott megfelelni a követelményeknek, ez az oka annak, hogy az eredeti EUR raklapokról ma már nem hiányozhat a jól ismert jelzés.

Melyek a leggyakrabban előforduló raklap típusok?

Az EUR raklap és az egyutas raklap a két a legelterjedtebb típus, minden cég, ami raklap eladással foglalkozik, forgalmazza ezeket. Nézzük meg egy kicsit részletesebben:

  • EUR raklap: Népszerűségük oka elsősorban a kiváló minőség, a gyártáshoz kizárólag száraz fát használnak, de szabványosítva van a kötőelemek használata és a kész termékek súlya is. Négyféle változatban használják, ezek EUR 1, 2, 3, illetve 6 jelzéssel vannak ellátva, a különbség köztük a méret.
  • Egyutas raklap: A nevével ellentétben ma már ez a típus is megállja a helyét hosszútávon, viszont árban sokkal kedvezőbb, mint az EUR raklap, és környezetbarát változat is van belőle. Ezek szintén többféle méretben kaphatóak, igazodni lehet velük tehát a felhasználási környezethez.

Ezeken felül vannak speciális változatok, ide sorolhatjuk a fenékdeszkás raklapot, a nyitott raklapot, a Stringer raklapot, a display raklapot és a csúszótalpas raklapot. Vannak továbbá olyan típusok, amik nem fából készülnek, ezek leggyakrabban használt változatai a H1 raklapok és a Düsseldorf raklapok, előbbi műanyagból, utóbbi műanyagból vagy lemezből készül.

Milyen szempontok fontosak a választásnál?

Mindenekelőtt a méretet kell figyelembe venni, hiszen így lehet kihasználni a rendelkezésre álló helyet a kamionban és a raktárban egyaránt. Szintén ügyelni kell arra, hogy milyen targoncákat használnak az adott területen, bizonyos típusok ugyanis csak egy mérethez alkalmasak. Nemzetközi tevékenység esetén mindenképpen ajánlott utánajárni a szabályozásoknak, illetve azok hiányában a leggyakrabban használt méreteknek. Európában az 1200x800 mm-es méret a leginkább elterjedt verzió.

A méret mellett fontos szempont a raklapok terhelhetősége, ezt az alkalmazási területen felmerülő igényekhez kell igazítani. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a raklapok színét, ami azok állapotával van összefüggésben. A világos szín arra enged következtetni, hogy a raklap új vagy keveset használt, idővel azonban egyre sötétedik az árnyalat, a szürkék tehát jobban igénybevett darabok. Ha az alkalmazási területen nincs erre vonatkozó szabály, a használt, sötétebb színű raklapok is tökéletesen megfelelnek, funkciót illetően ugyanis ezek is kifogástalanok, árban viszont értelemszerűen sokkal kedvezőbbek.

Beszerzés előtt áll? Mi a piaci igényekhez igazítjuk a raklap eladást, és kiváló ár-érték arányban kínáljuk termékeinket. Nézzen körül nálunk, és ha választékunkat meggyőzőnek találta, forduljon hozzánk bizalommal!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.