Fenntarthatóság a logisztikában: használt EUR raklapok

2023-06-30 11:03:07-kor,Használt EUR raklap kategóriában

Ha használt EUR raklapokat vásárol, remek munkaeszközöket tudhat magáénak, ráadásul fenntartható megoldást választ. Megéri Önnek és a bolygónak is!

A modern logisztikai szektor elképzelhetetlen lenne fa raklapok nélkül, és bár manapság már sokféle típus létezik, az EUR raklapok népszerűségével semmi sem tudja felvenni a versenyt. Ez a paletta jött, látott és győzött, jelenleg szerte a világon mintegy 600 millió ilyen van használatban, és hazánkban is döntő többségben ezt használják a raktározás, szállítmányozás területén.

Hogyan kezdődött ez a sikertörténet?

Az EUR raklapokat nem a logisztika területére szánták, eredetileg a vasúti árufuvarozásban merült fel az igény az egységes méretezésre és kiemelkedő minőségre. A történet Ausztriában, 1961-ben kezdődött, ebben az évben vezették be és kezdték el gyors léptékben gyártani a szabvány raklapokat - Európában elsőként. A védjegyjogok több mint 60 éve, a kezdetektől fogva a Rail Cargo Austria AG tulajdonát képezik.

Bár a vasúti árufuvarozást az első pillanattól kezdve uralták, igazán nagy népszerűségre akkor tettek szert, amikor a közúti fuvarozásban is alkalmazni kezdték őket. Az EUR raklapok szabványához, azaz a 800×1200×144 mm-es mérethez igazították a teherautók rakodóterét, a raktárterületek és a fuvarozási rendszerek méretezését, innentől pedig nem volt megállás.

Az a bizonyos 435-ös sorozatszám

Az EUR raklapok természetesen nem csak egységes méretüknek köszönhetik, hogy ennyire meghatározóvá váltak a logisztikai szektorban, a méltán híres, kiemelkedő színvonal záloga a szigorú minőségellenőrzés. Eredeti palettákat kizárólag az arra jogosult cégek gyárthatnak és javíthatnak, mégpedig a 435-ös sorozatszámú szabvány szerint, ez alapozza meg az egyenletes minőséget.

A raklapok tartósságához és remek teherbíróképességéhez hozzájárul, hogy csak a megfelelő fajtájú és előírt nedvességtartalmú fa szolgálhat alapanyagként, de meg van határozva az is, hogy pontosan 11 deszkából, 9 tuskóból és 78 szögből kell állnia minden egyes darabnak.

Mit takar a nemzetközi csererendszer?

A méltán népszerű raklapok abszolút fenntartható megoldást jelentenek, mivel újrafelhasználhatóak és cserélhetőek. Ahogy a paletták sorra meghódították az országokat, megszületett az igény a nemzetközi csererendszerre, ami a mai napig él és virágzik.

Átlagosan 6-7 alkalommal lehet használni egy raklapot, ezt követően szakemberek veszik kezelésbe, ám használtan, javítva is garantálva van a teherbírás és a megszokott minőség. A csereszabatosság alapja, hogy a raklapon szerepel az „EUR” felirat, ebből következtetni lehet arra, hogy eredeti palettáról van szó. A probléma az, hogy a használt raklapok között hamisítványok is akadhatnak.

EUR raklapok Magyarországon

Hazánkban a Rail Cargo Hungaria Zrt. felel a gyártásra és javításra feljogosító engedélyek kiadásáért, az ellenőrzés és a piacfelügyelet a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. hatáskörébe tartozik, a védjegyoltalom okán pedig a NAV-nak is megvan a maga szerepe.

Az együttműködésnek köszönhetően a hamisítványok kivizsgálásra kerülnek és kiesnek a forgalomból, ami nem csak magának a márkának, hanem a gyártóknak, a javítási tevékenységet végzőknek és végeredményben a felhasználóknak is egyfajta védőhálóként szolgál.

Döntsön Ön is egy olyan raklap típus mellett, aminek neve van a logisztikai szektorban, ami a kimagasló minőség és a fenntarthatóság jegyében készül! Használt EUR raklapokat tőlünk is beszerezhet, méghozzá többféle kategóriában és minden esetben nagyon kedvező áron - forduljon hozzánk bizalommal!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.