A raklap választás legfontosabb szempontjai

2023-07-31 14:03:34-kor,Blog kategóriában

A raklap egyszerű szerkezet, mégis sokféle verzióban készül, ezért alaposan meg fontolni a választást. Segítünk, hogyan döntsön anyagról, méretről, teherbírásról!

A tárolás és szállítás egyik legalapvetőbb eszköze a raklap, azonban ahány vállalat, annyi féle igény merülhet fel. Csak az a munkaeszköz válik be hosszú távon, ami minden szempontból tevékenységre és környezetre van szabva, mindenképpen érdemes hát foglalkozni a kérdéssel és több oldalról körüljárni a raklap választás lehetőségeit. Az alábbiakban ebben szeretnénk segíteni Önnek.

Minden a megfelelő alapanyaggal kezdődik

Bár egyes ágazatokban használnak műanyag és fém raklapokat is, egyértelműen a fa változatokra van a legnagyobb igény. Műanyagot olyan területen alkalmaznak, ahol szigorú higiéniai követelményeknek kell megfelelni, például az élelmiszeriparban, fémre pedig akkor van szükség, ha extra teherbírásnak vannak kitéve a raklapok, mint mondjuk az autóiparban.

A fa raklapokon belül is többféle típust különböztetünk meg, de ha csak a legjobb jöhet számításba, EUR raklapokkal érdemes dolgozni. Ezek gondosan válogatott száraz fából készülnek, részben ez adja megbízhatóságukat, de a méretezés és az összeállítás módja is szabványosítva van, ennélfogva az egyenletes minőség még akkor is garantált, ha használt raklapokat választ.

Mi alapján határozza meg a méretet?

A leggyakrabban használt méret hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt az EUR 1-es raklap, vagyis az 1200x800 mm-es változat. Ha fontos szempont a kompatibilitás, emellett érdemes dönteni, ugyanakkor akadnak egyéb méretek is, és mivel a cél a biztonságos szállítás, illetve tárolás, az egyedi igényekhez kell igazodni.

A raklapnak valamennyi dimenziója fontos, a hosszúsággal és szélességgel, valamint a magassággal is foglalkozni kell a választásnál, de ez utóbbi némileg kevesebb figyelmet kap. Ha az alábbi kérdéseket megválaszolja, már nagyvonalakban tudni fogja, milyen méret ideális Önnek:

  • Mekkora és milyen adottságokkal rendelkezik a szállításra használt jármű?
  • Milyen típusú, méretű és súlyú termékek szállítására keres megoldást?
  • Mekkora a raktár tárolókapacitása, kézzel vagy géppel történik a mozgatás?

Amire érdemes figyelni, hogy az áru ne lógjon túl a raklap szélein, a raktérben pedig úgy kell elhelyezni őket, hogy ne legyen túl nagy hézag közöttük, hiszen így lehet tökéletesen kihasználni a helyet és egyben elkerülni a borulásveszélyt.

A statikus és a dinamikus teherbírás

​A balesetek elkerülése, a raklap és az áru sérülésének megakadályozása érdekében pontosan meg kell határozni a teherbírást. Amit már az elején le kell szögezni, hogy a súlyt mindig egyenletesen kell elosztani a felületen, hiszen így lehet maximálisan kihasználni a raklap teherbíró képességét. Beszélhetünk statikus és dinamikus teherbírásról, mindkettőnek megvan a maga jelentősége:

  • A statikus teherbírás a raklapra nehezedő állandó súlyt takarja, ez alatt lényegében azt kell értjük, hogy mi az a súly, amit a raklap képes elviselni hosszú távon, sima, szilárd talajon.
  • A dinamikus teherbírás esetében pedig azt a súlyt értjük, amit mozgás, illetve emelés közben bír el a raklap. Ebben az esetben kalkulálni kell a gyorsulási erővel és a rázkódással is.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy EUR raklapokkal szinte lehetetlen tévedni, a jó gyártmány azonban csak fél siker, a másik fél az igények pontos ismeretén múlik. Amennyiben Ön már tudja, hogy mire van szüksége, egyszerűen csak ossza meg velünk, ha viszont bizonytalannak érzi magát valamiben, kérdezzen bátran. Várjuk megkeresését elérhetőségeink valamelyikén!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.