Tudnivalók a raklap adásvétel előtt: hőkezelés, szárítás

2023-09-29 09:22:22-kor,Raklap eladás kategóriában

Raklap AdásvételA raklap adásvétel alkalmával sokféle tényező fontos, beleértve, hogy kaptak-e hőkezelést vagy szárították-e az adott darabokat. De mit jelentenek ezek pontosan?

A raklap egy munkaeszköz, ami csak akkor teljesít jól, ha minden egyes részletében az adott munkára és környezetre van szabva. Az alapanyag, a méret és a teherbírás mind olyan tényezők, amiket meg kell vizsgálni, de mivel az egyedi gyártás ennél jóval több lehetőséget kínál, egyéb szempontokat is górcső alá kell venni a raklap adásvétel során. Ide tartozik, hogy kaptak-e valamilyen előkezelést a paletták, azaz hőkezelték vagy szárították-e őket. Az alábbiakban ezt a két eljárást mutatjuk be.

Mi az a hőkezelés és mi a jelentősége?

Raklap AdásvételA hőkezelés egy olyan eljárás, ami elsősorban a kártevők megsemmisítését szolgálja. Jelentőségénél fogva olyan technológiai folyamatról van szó, ami meglehetősen szigorú körülmények között zajlik, a hőkezelési normákat az IPPC - ISPM15 nemzetközi szabvány szabályozza. A kezelés 56 °C feletti hőmérsékleten történik, és minimum 30 percig tart, de az időtartamot befolyásolja a fa fajtája és mérete, valamint a szárítóhelyiség hőmérséklete is.

A raklapok hőkezelését szükségessé tehetik egyfelől az iparágban jellemző biztonsági előírások, másfelől pedig a vámhatóságok által előírt követelmények. Ez utóbbi elsőre talán furcsának hangzik, de a hátterében egy nagyon is komoly dolog áll, mégpedig a kártevők globális elterjedésének megakadályozása. Hőkezelés híján ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az erdős területekre jutva a faanyag megfertőzi az erdőket, komoly környezeti károkat okozva ezzel.

A nemzetközi szállítmányozást bonyolító cégek számára nélkülözhetetlen ez a tulajdonság, ezen felül akadnak olyan konkrét ágazatok is, ahol csak hőkezelt raklapok jöhetnek szóba, ilyen például az az élelmiszeripar és a gyógyszeripar. Az EUR szabvány szerint alapvetőnek számít ugyan, de mivel számos egyéb, egyedi gyártmány kerül forgalomba, a vétel és a raklap eladás során mindig ellenőrizni kell, hogy történt-e hőkezelés. Ha igen, a kezelést végző cég engedélye fel van tüntetve a palettán.

Mit érdemes tudni a szárítás lehetőségeiről?

Raklap AdásvételA szárítási technológiai folyamat többféle nedvességtartalom-szintet tud biztosítani a faanyagnak, ez alapján a kezelt termékek lehetnek félnyersek, félszárazak, valamint szárazak. A szabvány raklapok esetében mindig el kell érni a 18%-os nedvességtartalmat, ehhez nagyjából 8-10 napos száradási idővel lehet kalkulálni, ám hogy a kezelés pontosan milyen módon történik, ezt nem csak a kívánt minőség, hanem a fafajta is meghatározza.

Az ipari szárítás kontrollált körülmények között zajlik, a fa eredeti nedvességtartalmát és a levegő páratartalmát is figyelembe véve tervezik meg a szükséges kezelést. Ez garantálja az elvárt minőséget, mivel a túl gyors és a túl lassú szárítás is okozhat problémát, míg előbbi esetben megrepedhet a fa, az utóbbi penészedést eredményezhet. A szárításra semmilyen jel nem utal a raklapon, viszont az elvégzett kezelés bizonyításához szükséges dokumentumot általában megkapja a megrendelő.

Amennyiben épp vásárlás előtt áll vagy érdekelné a raklap eladás Budapesten, szakértelmünkre és rutinunkra számíthat. Az adásvétel alkalmával valamennyi, a raklap értékét befolyásoló tényezőt alaposan megvizsgáljuk, hogy Ön mindig jó üzletet kössön, amikor nálunk jár. Ha szeretne többet megtudni a témában, és kérdésére nem találja meg a választ weboldalunkon, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink valamelyikén, szívesen segítünk!



Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.