Mit tud a fa raklap, amit a műanyag nem?

2023-10-31 10:09:03-kor,Raklap eladás kategóriában

eur raklap, fa raklapBár a műanyagnak is van előnye, a fa raklapok népszerűségével semmi nem érhet fel. Mutatjuk az alapanyag és a szabványosítás jelentőségét!

A raklapok a tárolás és szállítás stabil, jól bevált platformjai, ezzel együtt pedig a hatékony munkavégzés eszközei. De ahogy mindig, ebben az esetben sem mindegy, mit választunk, és az egyedi igényeken túl már önmagában az alapanyag kérdését kritikusan kell kezelnünk A hagyományos fa paletták még mindig uralják a piacot, a tavalyi adatok szerint ezek teszik ki a gyártás 90%-át, szemben a műanyag 10%-ával, mégis adja magát a kérdés, hogy vajon melyiket érdemes választani.

Meggyőző érvek a fa raklapok mellett

  • Költséghatékonyság: Az alacsony gyártási költségeknek köszönhetően jelenleg nincs ennél gazdaságosabb megoldás a piacon.
  • Teherbíróképesség és tartósság: A fa raklapok meglehetősen erősek, így bírják a terhelést és ellenállnak a szállítás során felmerülő kihívásoknak is.
  • Javíthatóság: A megfelelő szerszámok birtokában és persze szakértelemmel felvértezve könnyen javíthatók a paletták sérülései.
  • Fenntarthatóság: Sokáig maradnak a körforgásban, hiszen átlagos élettartamuk 5-7 évre tehető, ha pedig végleg megadják magukat, újrahasznosíthatók.

eur raklap, fa raklapItt érkeztünk el arra a pontra, hogy ledöntsük a fa raklapokkal kapcsolatos legnagyobb tévhitet is. Előállításukhoz nincs szükség erdőirtásra, mivel többségük famaradványokból és újrahasznosított fűrészáruból készül. Ezzel szemben a műanyag már nagyon is vet fel kérdéseket környezetvédelmi szempontból, nem beszélve arról, hogy teherbíróképessége alul marad a fához képest, ára viszont jóval meghaladja azt.

Mindezekkel együtt vannak iparágak, például a gyógyszer- és élelmiszergyártás, ahol a szigorú higiéniai követelmények miatt csak a könnyen tisztítható és fertőtleníthető műanyag raklapok jöhetnek számítása. Viszont ahol a higiénia nem szempont, legalábbis nem olyan mértékben, mint az említett két területen, ott győznek a fa egyértelmű előnyei és nagyon ritkán éri meg mégis másban gondolkodni.

Szabványosított megoldások a logisztikában

Fontos tudni, hogy a fa raklapok családján belül is két típusból lehet választani, ott vannak a méltán népszerű EUR gyártmányok és az egyutas változatok. Mivel a logisztikában a szabványosított megoldásoké a főszerep, ezen a területen elsősorban az egységes követelmények szerint gyártott EUR raklapok válnak be. A kompatibilitásnak köszönhetően ez a típus összeköti a logisztikai folyamatokat és az országok közötti átjárhatóságot is biztosítja.

Raktári raklapokat is csak egyedi igényekre

eur raklap, fa raklapA szabvány méret korántsem jelenti azt, hogy a raktári raklapokat ne kellene helyszínre szabni más szempontok alapján. Nézzük is meg ezek közül a két legfontosabbat:

  • A statikus és dinamikus teherbírás lényeges tényező a sérülések elkerülése érdekében, ami nem csak az árura, hanem magára a raklapra is igaz.
  • Természetesen ezen felül ott az örök kérdés, hogy csak új raklapok jöhetnek számításba vagy a használt paletták is megfelelnek a céloknak.

Ha Ön is a fa raklapok használatát látja az egyetlen jó megoldásnak, nálunk a legjobb helyen jár, hisz termékpalettánk épp ebben erős. Az EUR raklapok mellett vannak nálunk speciális méretű egyutas változatok is, és szívesen ajánljuk a használt palettákat, melyek ellenőrizve, szükség szerint javítva kerülnek forgalomba, vagyis megbízhatóak, az áruk viszont nagyságrendekkel alacsonyabb, mint az újaké.

Amennyiben már tudja, mire van szüksége, esetleg akad kérdése, amire nem találja a választ honlapunkon, keressen minket bizalommal!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.